Založ si blog

Ako najbezpečnejšie zaplatiť za nehnuteľnosť?

Bez ohľadu na to, či svoju nehnuteľnosť predávate, alebo kupujete jednou z najdôležitejších vecí je úhrada kúpnej ceny. Je v záujme každého, aby práve táto časť celého procesu prebehla bez najmenších problémov a hladko.

 

Samotná úhrada je závislá od toho akým spôsobom je kúpa nehnuteľnosti financovaná. Spôsob financovania môžeme rozdeliť na 3 spôsoby. Prvá možnosť je, že na kúpu nehnuteľnosti využívate len vlastné zdroje. Druhá možnosť, že na kúpu použijete časť vlastných zdrojov a ostatnú sumu dofinancujete úverom. Tretia možnosť je financovanie výhradne formou úveru. Táto možnosť je dnes už veľmi málo pravdepodobná nakoľko podmienky poskytovania úverov sú tak prísne, že banky vyžadujú, aby ste sa na financovaní spolupodieľali aj vlastnými financiami.

 

Na slovenskom realitnom trhu je zaužívané pravidlo, že pokiaľ na financovanie používate len vlastné zdroje tak úhrada kúpnej ceny sa rieši formou vinkulácie v banke, prípadne notárskou úschovou. Bohužiaľ registrujem aj takých „odborníkov“, ktorý nemajú problém odporučiť klientovi, aby finančné prostriedky poslali predávajúcemu priamo na účet v momente keď bude podaný návrh na vklad. Akákoľvek platba priamo na účet predávajúceho vždy so sebou nesie RIZIKO!!!

 

Počas obdobia kedy na kataster podáte návrh na vklad do doby, než ho kataster naozaj zrealizuje (štandardne sa jedná o lehotu 30 dní) sa môže stať čokoľvek. Kataster môže z rôznych dôvodov konanie prerušiť, alebo dokonca odmietnuť. Prípadne môže niekto s účastníkov počas tejto lehoty zomrieť a na rad prichádza dedičské konanie, ktoré môže samotný prepis na katastri výrazne skomplikovať. Možností, ktoré môžu celý prepis na katastri predlžovať, alebo priamo znemožňovať je neskutočne veľa a nemá zmysel tu všetky konkretizovať.

 

Mojim klientom vždy radím, že je lepšie problémom predchádzať, ako ich potom riešiť. Bez ohľadu na to či, financujete kúpu nehnuteľnosti z vlastných zdrojov, alebo hypotékou, najbezpečnejšou formou ako uhradiť kúpnu cenu je notárska úschova. Počas obdobia, kedy kataster zrealizuje prevod nehnuteľnosti na základe kúpnej zmluvy sú peniaze v úschove u notára a ten ich predávajúcemu uvoľní z úschovy až v momente, kedy je na katastri prepis nehnuteľnosti zrealizovaný a majiteľom nehnuteľnosti je kupujúci.

 

Ponúka sa možnosť vinkulácie v banke, ktorá funguje na rovnakom princípe. Banky túto službu poskytujú len svojim klientom a celkovo platí, že ich ochota čo sa týka tejto služby je veľmi minimálna. Pri vinkulácii existuje jedno zásadne riziko. Peniaze sa spravidla vinkulujú na účte kupujúceho a sú uvoľnené v prospech predávajúceho. Pokiaľ by sa počas trvania vinkulácie vyskytol problém a mali by ste dočinenie s exekútorom tak ten môže na rozdiel od notárskej úschovy na peniaze siahnuť. Aj z tohto dôvodu preferujem už uvedenú notársku úschovu, ktorá je síce so všetkých uvedených možností najdrahšia, ale zároveň platí, že aj najbezpečnejšia. Navyše moji klienti za ňu neplatia žiaden poplatok nakoľko túto službu svojim klientom ponúkam v rámci celého servisu bezplatne.

Či už nehnuteľnosť kupujete alebo predávate, prajem vám veľa úspechov a hlavne, aby celý obchod prebehol bez problémov a hlavne bezpečne.

Peter Vizváry – realitnyprofik.sk

Je vhodná doba na predaj alebo na kúpu nehnuteľnosti ?

13.08.2019

Otázka, ktorú si kladie asi každý, kto rozmýšľa nad kúpou alebo predajom nehnuteľnosti. Poďme si teda povedať niečo o obidvoch prípadoch. Ak ste v situácii, že rozmýšľate nad predajom svojej nehnuteľnosti, tak Váš môžem určite potešiť. Momentálne zažívame obdobie, kedy dopyt výrazne prevyšuje ponuku na reálnom trhu. Inak povedané, záujemcov o kúpu je veľa a [...]

Kto a za čo vlastne platí províziu realitnej kancelárii?

18.03.2019

Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť a sledujete ponuku, ktorá sa inzeruje. V jednom inzeráte sa dočítate, že cena, za ktorú sa byt alebo dom predáva je už konečná vrátane provízie. V druhom je zase pre zmenu cena nehnuteľnosti a k nej poznámka plus provízia, ktorú sa zrejme dozviete až na prípadnej prehliadke, alebo keď zavoláte maklérovi. Veľmi ľahko sa môže stať, [...]

Prečo kupovať nehnuteľnosť s pomocou realitného makléra?

10.03.2019

Kúpa nehnuteľnosti je v živote, každého z nás jeden z najdôležitejších krokov. Nerobíme ho v živote moc často a rovnako tak nás to nestojí nemalé finančné prostriedky. Pokiaľ je bežné, že pri predaji nehnuteľnosti využívame služba realitného makléra, tak by malo byť rovnako bežné, že pri kúpe využijeme jeho služby tiež V živote sa držím hesla, že [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Peter Vizváry

Profesne sa venujem realitám a preto budem písať o všetkom čo vám pomôže sa zorientovať v realitnej džungli, ktorá je na Slovensku naozaj veľmi divoká.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 14180x
Priemerná čítanosť článkov: 2363x

Autor blogu

Kategórie