Založ si blog

Je vhodná doba na predaj alebo na kúpu nehnuteľnosti ?

Otázka, ktorú si kladie asi každý, kto rozmýšľa nad kúpou alebo predajom nehnuteľnosti. Poďme si teda povedať niečo o obidvoch prípadoch.

Ak ste v situácii, že rozmýšľate nad predajom svojej nehnuteľnosti, tak Váš môžem určite potešiť. Momentálne zažívame obdobie, kedy dopyt výrazne prevyšuje ponuku na reálnom trhu. Inak povedané, záujemcov o kúpu je veľa a ponuka je veľmi malá. Táto skutočnosť sa momentálne ešte viac prejavuje v dovolenkovom období. Môžem to potvrdiť, nakoľko v súčasnosti zastupujem niekoľko klientov, pre ktorých hľadám nehnuteľnosti a výber je žalostne malý.
Pre predávajúcich je to však výhoda, lebo predpoklad, že o ich nehnuteľnosť bude mať záujem viac záujemcov je pomerne vysoký. Pokiaľ zveríte svoj predaj šikovnému maklérovi, ktorému naozaj záleží na Vašej spokojnosti a urobí pre ňu maximum, v konečnom dôsledku dokáže v takomto prípade vyťažiť z predaja čo najvyššiu predajnú cenu.

Klienti sa ma často pýtajú, či môžu byť problémom neustále sa sprísňujúce podmienky hypoték, čo vedie k obavám, že k úveru sa už tak ľahko nedostane každý. Táto skutočnosť sa vo všeobecnosti týka iba malej skupiny kupujúcich a podľa mojej mienky zatiaľ nemá veľký vplyv na samotný realitný trh. Dôvodov je niekoľko. Len veľmi malé percento klientov chce riešiť 100%-né financovanie úverom. Väčšina ľudí má vlastné zdroje vo výške 10% – 20% a preto prísnejšie kritériá bánk títo záujemcovia nepocítia. Rovnako tak platí, že so šikovným finančným poradcom dokážu aj záujemcovia s požiadavkou 100%-nej hypotéky v bankách uspieť. Pokiaľ nemáte vo svojom okolí nikoho podobného, nemusíte zúfať. Stačí sa ozvať a ja spolu s mojím tímom urobíme všetko pre to, aby ste úver dostali v potrebnej výške a za čo najvýhodnejších podmienok.

Takže, pokiaľ rozmýšľate nad predajom svojej nehnuteľnosti, dá sa povedať, že momentálne je naozaj vhodný čas na jeho realizáciu. Terajší vysoký dopyt nemusí trvať večne.

Ak ste v opačnom postavení a uvažujete nad kúpou nehnuteľnosti, tak Vás s niektorými informáciami poteším viac, s inými menej. Dopyt je vysoký, ponuka mu nestačí. Pokiaľ chcete počkať s kúpou s nádejou poklesu cien, môžete čakať… ale dovolím si tvrdiť, že sa nedočkáte. Súčasný stav nahráva viac predávajúcim ako kupujúcim. Nedá sa predpokladať, že sa v tomto smere niečo radikálne zmení
v najbližších mesiacoch.

Pozitívom pre Vás môže byť skutočnosť, že úrokové sadzby sú stále na svojich minimách a v dohľadnej dobe nie je predpoklad, že by sa táto situácia mala zmeniť. Dôkazom je aj skutočnosť, že Európska centrálna banka v týchto dňoch opäť ponechala základné sadzby na svojej úrovni a nezvyšovala ich. V tomto môžeme byť radi, že máme Euro. Na rozdiel od susednej Českej republiky, kde za posledný rok priemerná sadzba pri hypotékach vzrástla z cca 1,3% na súčasných 2,5 – 2,75%.

V prípade kúpy teda môžeme zhodnotiť, že síce kupujete drahšie nehnuteľnosti ako v minulosti, ale si na ne požičiavate za historicky najnižšie úroky.

Či sa rozhodne nehnuteľnosť kupovať alebo predávať, prajem Vám šťastnú ruku pri výbere makléra, s ktorým budete spolupracovať.

 

Peter Vizváry – realitnyprofik.sk

Kto a za čo vlastne platí províziu realitnej kancelárii?

18.03.2019

Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť a sledujete ponuku, ktorá sa inzeruje. V jednom inzeráte sa dočítate, že cena, za ktorú sa byt alebo dom predáva je už konečná vrátane provízie. V druhom je zase pre zmenu cena nehnuteľnosti a k nej poznámka plus provízia, ktorú sa zrejme dozviete až na prípadnej prehliadke, alebo keď zavoláte maklérovi. Veľmi ľahko sa môže stať, [...]

Ako najbezpečnejšie zaplatiť za nehnuteľnosť?

15.03.2019

Bez ohľadu na to, či svoju nehnuteľnosť predávate, alebo kupujete jednou z najdôležitejších vecí je úhrada kúpnej ceny. Je v záujme každého, aby práve táto časť celého procesu prebehla bez najmenších problémov a hladko. Samotná úhrada je závislá od toho akým spôsobom je kúpa nehnuteľnosti financovaná. Spôsob financovania môžeme rozdeliť na 3 spôsoby. [...]

Prečo kupovať nehnuteľnosť s pomocou realitného makléra?

10.03.2019

Kúpa nehnuteľnosti je v živote, každého z nás jeden z najdôležitejších krokov. Nerobíme ho v živote moc často a rovnako tak nás to nestojí nemalé finančné prostriedky. Pokiaľ je bežné, že pri predaji nehnuteľnosti využívame služba realitného makléra, tak by malo byť rovnako bežné, že pri kúpe využijeme jeho služby tiež V živote sa držím hesla, že [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Peter Vizváry

Profesne sa venujem realitám a preto budem písať o všetkom čo vám pomôže sa zorientovať v realitnej džungli, ktorá je na Slovensku naozaj veľmi divoká.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 14262x
Priemerná čítanosť článkov: 2377x

Autor blogu

Kategórie